Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) Nedir?

Otoskleroz; halk arasında iç kulak kireçlenmesi olarak da bilinen tedavi edilmediği takdirde işitme kaybına yol açan bir hastalıktır.

Otoskleroz probleminde; üzengi kemikçiğinin iç kulak ile komşu olan kısmında oluşan kireçlenme sonucunda ilgili bölge sertleşmekte ve üzengi kemikçiğinin hareketi engellenmektedir. Bu durum Otoskleroz olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu problem sonucunda ses dalgalarının iç kulak sıvılarına iletimi engellenmektedir ve işitme kaybı açığa çıkmaktadır.

Otosklerozun (Kulak Kireçlenmesi) Nedeni Nedir?

Otoskleroz (Kulak kireçlenmesi) nedenleri günümüzde hala kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar sonucunda genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda gebelikte kızamık virüsüne maruz kalınması da Otoskleroz problemine neden olduğu bilinmektedir.

Kulak kireçlenmesi problemi ilerleyici özelliği bulunan bir hastalıktır. Bu nedenle rutin kontroller aksatılmamalı, Otoskleroz varlığı tespit edildiğinde mutlaka nitelikli tedavi yöntemlerine başvurulması gerekmektedir.

Otosklerozun (Kulak Kireçlenmesi) Belirtileri Nelerdir?

Otoskleroz (kulak kireçlenmesi) belirtileri;

  • Kulak çınlaması
  • İşitme kaybı
  • Baş dönmesi ve denge kaybı (sık görülmemektedir)

Otoskleroza bağlı işitme kaybı genellikle tek taraflı başlamaktadır. Başlangıçta düşük perdeli sesler duyulmaz ancak ileri evrede ciddi işitme kaybı yaşanabilmektedir.

Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) Teşhisi Nasıl Konur?

Otoskleroz (kulak kireçlenmesi) teşhisinde öncelikle sağlık öyküsü değerlendirilmekte, işitme testi (diapozon ya da odyometre ile) sonucunda Otoskleroz bağlı işitme kaybı teşhis edilebilmektedir.

Kulak kireçlenmesi tanısının nitelikli bir şekilde konulması, başarıya ulaşacak tedavi planlamasının yapılması için mutlaka alanında tecrübeli kulak burun boğaz hekimlerine başvurulması önerilmektedir.

kulak-kireclenmesi-nedir

kulak-kireclenmesi-belirtileri

Otoskleroz Nasıl Tedavi Edilir?

Otoskleroz tedavi planlaması hastalığın evresine bağlı olarak planlanmaktadır. Erken evre kulak kireçlenmesi probleminde cerrahi dışı tedavi yöntemlerine başvurulurken ileri evre Otoskleroz probleminde ise Kulak Ameliyatı (Stapedektomi) yöntemine başvurulmaktadır.

Otoskleroz ameliyatı; üzengi kemikçiğinin çıkarılması ve yerine protez takılması disiplinine dayanmaktadır. Üzengi kemiği ortalama 3 mm (vücuttaki en küçük kemik)’dir. Bu nedenle söz konusu cerrahi operasyon özel beceri gerektirmektedir.

Otoskleroz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Otoskleroz ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Özel olarak tasarlanan mikroskobik cihazlar ile ameliyat gerçekleştirilmektedir.

Otosokleroz ameliyatı sonrasında hastanın 2 ay boyunca kulak basıncını etkileyen fiziksel aktivitelerden kaçınması önerilmektedir. Aynı zamanda baş dönmesi, bulantı ve ağrı gibi şikayetler erken evre iyileşme sürecinde normal karşılanmaktadır. Söz konusu şikayetlerin önüne geçilebilmesi için hekiminizin önerileri dışına çıkmayınız.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kulak-tupu-takilmasi

Kulak Tüpü Takılması

Orta kulak ile geniz boşluğu arasında yer alan ve orta kulak havalanmasını sağlamak v…

Devamını Oku
kulak-hastaliklari-ve-cerrahisi

Kulak Hastalıkları ve Cerrahisi

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
dis-kulak-enfeksiyonu-istanbul

Dış kulak enfeksiyonu nedir?

İstanbul Dış kulak enfeksiyonu; tıp literatüründe otitis eksterna olarak tanımlanan k…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?